Juice Punch V2

JUICE PUNCH V2

Daar is hij dan, onze 2e versie van de Juice Punch, een samenwerking tussen No Strings Brewing en Brouwerij Frontaal. Sinds de release van deze New England IPA was de feedback zo overweldigend positief, dat wij ervoor hebben gekozen om van de Juice Punch een serie te maken. Om zoveel mogelijk feedback te ontvangen op dit bier, proberen we zo transparant mogelijk ons recept te communiceren en niet zo zeer alleen de ingrediënten toe te lichten, maar ook de gebruikte technieken. Wil je dit bier proberen? Tag je stamkroeg/slijterij/vriend in de comments en wij gaan ermee aan de slag. Later volgt een lijst waar de Juice Punch V2 beschikbaar is.

Stijl:

De New England IPA (NEIPA) is een aftakking van de moderne Amerikaanse IPA die haar oorsprong vindt in de Amerikaanse staat New England. Lokale brouwerijen begonnen IPA's te brouwen die buiten de lijntjes van de stijl vielen: veel hop die pas na de kook wordt toegevoegd, gebruik van een Engelse gist en veel dryhop die ook tijdens de hoofdvergisting wordt toegevoegd waarbij vooral tropische en aromatische hoppen de hoofdrol spelen. Het resultaat was een zeer doordrinkbaar bier dat barst van een tropische en fruitige geur en smaak. De bekende scherpe hopbitterheid heeft plaats gemaakt voor een zacht en toegankelijk bittertje. Een feest om te drinken waarbij associaties met tropisch fruit als mango, citrusvruchten, passievrucht en lychee zich makkelijk presenteren. Voor ons biedt deze stijl een scala aan mogelijkheden: verschillende mouten, andere gisten, de gebruikte hopsoorten, zelfs het water. Frontaal neemt de bierdrinker graag mee in haar ontdekkingsreis van deze stijl en brengt Juice Punch daarom uit als een serie met steeds nieuwe versies.  Met elke nieuwe versie gaan we uitgebreid vertellen welke ingredienten en technieken er gebruikt zijn en welke aanpassingen we hebben gemaakt.

Mouten:

Pilsmout (Dingemans) 45,5% Pale Ale (Thomas Fawcett) 22,8% Munich (Weyermann) 9,3% Tarwevlokken (Dingemans) 8,2% Tarwemout (Dingemans) 7,2% Oat malt (Thomas Fawcett) 4,6% Carapils (Dingemans) 2,4%

Hoppen:

Whirlpool: (20 minuten)

Citra (5,5kg – Whirlpool – 23 IBU) Mosaic (5,5kg – Whirlpool – 23,5 IBU) Simcoe (5,5kg – Whirlpool – 6,8 IBU)

Dryhop:

Citra (5,5kg – Dryhop 1 – 4 dagen) Mosaic (5,5kg – Dryhop 1 – 4 dagen) Simcoe (1,0kg – Dryhop 1 – 4 dagen) Citra (3,25kg – Dryhop 2 – 4 dagen) Mosaic (3,25kg – Dryhop 2 – 4 dagen) Simcoe (1,5kg – Dryhop 2 – 4 dagen)

Gist:

Voor deze batch is gekozen voor Wyeast 1318, de London III Ale. Deze gist kenmerkt zich door een zacht esterprofiel en de kenmerkende eigenschap dat deze gist moeilijk tot niet wilt uitzakken, hier komt een groot deel van de ''haze'' vandaan. 

Waterprofiel: (mg/L)

Door het water te behandelen zodat er twee keer zoveel chloor als sulfaat aanwezig is, wordt de mout meer geaccentureerd en de hopbitterheid beperkt.  Ca+2 - 75 Mg+2 - 5 Na+ 10 Cl- - 150 SO4-2 - 75 HCO3- 0

SO/CL ratio van 1:2

Maisch: 60 minuten op 65c

Kook/whirlpool: 60 minuten kook, met 20 minuten hopgift in de whirlpool op 85c

Vergisting:

Vergisting is gestart op 18 graden met een vrije uitloop naar 21 graden, dit is aangehouden tot vergisting compleet was. Bij de 5e dag van de hoofdvergisting werd de eerste dryhop toegevoegd, deze heeft een contacttijd van 4 dagen op 21 graden gehad. Daarna is het bier terug gekoeld naar 11 graden en is het grootste gedeelte van de gist eruit gelaten. Het bier is daarna opnieuw gedrydropt met 3,75kg Citra, 3,75kg Mosaic en 1,50kg Simcoe. Elke dag is de tank doorgespoeld met koolzuur om het hoparoma te maximaliseren. 

Verpakking:

Het bier is 50% op fust en 50% op fles afgevuld. Koolzuurgehalte is afgesteld op 4,5 gr/liter. Er is voor een lager en zachter koolzuurprofiel gekozen om de hop beter tot z'n recht te laten komen. Een hoger koolzuurgehalte bevordert de doordrinkbaarheid van het bier niet. 

Overig:

Een New England IPA is een fragiel bier. Doordat er geen hop tijdens de kook wordt toegevoegd, is de alphazuur isomerisatie minimaal. Om die reden is het sterk aan te raden om New England IPAs altijd zo snel mogelijk te drinken, zoveel mogelijk koud (<5c) te bewaren en uit een bierglas te drinken om de hoparoma's maximaal tot z'n recht te laten komen.

Meer info over alpha hop isomerization: http://www.ijbbb.org/papers/161-E005.pdf Meer info over New England IPA's: https://byo.com/stories/issue/item/3550-neipa-style-profile

Vragen en/of opmerkingen? Stuur ons vooral een berichtje naar [email protected] of [email protected]