Voorbeeld bericht #2

JUICE PUNCH V3 

Juice Punch is tot nu toe ons  snelst verkochte bier in tijden. In 2 dagen tijd kwamen er in totaal voor 20HL aan bestellingen binnen. Na dit mooie succes en de lovende reacties, komen we met de V3 aan. Inmiddels zijn al veel mensen bekend met de stijl New England IPA. Mocht je toch nog wat meer erover willen weten, bij deze: https://vinepair.com/wine-blog... We hebben veel feedback mogen ontvangen op de V2, en we hebben deze meegenomen in de ontwikkeling van het nieuwe recept. Hieronder is het recept wederom stapsgewijs uitgewerkt met telkens de redenatie erbij: Mouten:

Vorig moutprofiel: (V2) Pilsmout (Dingemans) 45,5%

Pale Ale (Thomas Fawcett) 22,8%

Munich (Weyermann) 9,3%

Tarwevlokken (Dingemans) 8,2%

Tarwemout (Dingemans) 7,2%

Oat malt (Thomas Fawcett) 4,6%

Carapils (Dingemans) 2,4% Huidig moutprofiel (V3): Pilsmout (Dingemans) 42,5%

Pale Ale (Thomas Fawcett) 18,5%

Tarwevlokken (Dingemans) 14,4%

Oat malt (Thomas Fawcett) 9,2%

Tarwemout (Dingemans) 8,2%

Carapils (Dingemans) 7,2%

Wat we eerst deden, wat we veranderen en waarom:
In totaal is er voor 7,2% meer tarwe en 4,6% meer oat malt toegevoegd. Tarwe en havervlokken zijn opgehoogd om het mondgevoel zachter en voller te maken. De Munich malt is uit het recept gehaald om deze variant net iets lichter eruit te laten komen.

Waterprofiel:

Vorig waterprofiel:
(V2) Ca+2 - 75

Mg+2 - 5

Na+ 10

Cl- - 75

SO4-2 - 150

HCO3- 0

 

Huidig waterprofiel:
(V3) Ca+2 - 60

Mg+2 - 5

Na+ 10

Cl- - 75

SO4-2 - 120

HCO3- 0 Toevoegingen: (V3) Epsom salt: 220g

Table salt: 50g

Calcium Chloride: 474g

Wat we eerst deden, wat we veranderen en waarom:
Door het water te behandelen zodat er twee keer zoveel chloor als sulfaat aanwezig is, wordt de mout meer geaccentureerd en de hopbitterheid beperkt.  In het waterprofiel is de sulfaat / chlorideverhouding nog steeds 1:2 gebleven, alleen is er in zijn totaliteit minder toegevoegd. Verder worden de brouwzouten in de maisch toegevoegd en wordt de calcium chloride tijdens de kook toegevoegd. Hoppen: Vorige hopprofiel hotside: (V2) Whirlpool: (20 minuten)

Citra (5,5kg – Whirlpool – 23 IBU)

Mosaic (5,5kg – Whirlpool – 23,5 IBU)

Simcoe (5,5kg – Whirlpool – 6,8 IBU) Huidig hopprofiel hotside: (V3) Whirlpool: (20 minuten) Mosaic (4,7kg – Whirlpool – 20,1 IBU) Citra (2,8kg – Whirlpool – 11,7 IBU) El Dorado (2,7kg – Whirlpool – 14,2 IBU)

 

Vorige hopprofiel coldside: (V2)

Citra (5,5kg – Dryhop 1 – 4 dagen)

Mosaic (5,5kg – Dryhop 1 – 4 dagen)

Simcoe (1,0kg – Dryhop 1 – 4 dagen)

Citra (3,25kg – Dryhop 2 – 4 dagen)

Mosaic (3,25kg – Dryhop 2 – 4 dagen)

Simcoe (1,5kg – Dryhop 2 – 4 dagen)

Huidig hopprofiel coldside: (V3)               
Mosaic (3,5kg – Dryhop 1 – 4 dagen) Citra (2,2kg – Dryhop 1 – 4 dagen)

El Dorado (2,1kg – Dryhop 1 – 4 dagen) Mosaic (3,5kg – Dryhop 2 – 4 dagen)

Citra (2,2kg – Dryhop 2 – 4 dagen) El Dorado (2,1kg (dryhop 2 – dagen)

Wat we eerst deden, wat we veranderen en waarom: 
We vonden het bier na verloop van tijd teveel citrus-tonen hebben, we hebben ervoor gekozen om de Citra naar achter te brengen, de Mosaic naar voren te brengen en de Simcoe te vervangen voor El Dorado.  

Maisch / kook / whirlpool
V2: Maisch: 60 minuten op 65c

Kook/whirlpool: 60 minuten kook, met 20 minuten hopgift in de whirlpool op 85c V3: Maisch: 60 minuten op 65c

Kook/whirlpool: 60 minuten kook, met 20 minuten hopgift in de whirlpool op 85c 

Wat we eerst deden, wat we veranderen en waarom: Niets aangepast, waren tevreden over de resultaten. 

Vergisting: Gist:

Voor deze batch is wederom gekozen voor Wyeast 1318, de London III Ale. Deze gist kenmerkt zich door een zacht esterprofiel en de kenmerkende eigenschap dat deze gist moeilijk tot niet wilt uitzakken, hier komt een groot deel van de ''haze'' vandaan. V2: Vergisting is gestart op 18 graden met een vrije uitloop naar 21 graden, dit is aangehouden tot vergisting compleet was. Bij de 5e dag van de hoofdvergisting werd de eerste dryhop toegevoegd, deze heeft een contacttijd van 4 dagen op 21 graden gehad. Daarna is het bier terug gekoeld naar 11 graden en is het grootste gedeelte van de gist eruit gelaten. Het bier is daarna opnieuw gedrydropt met 3,75kg Citra, 3,75kg Mosaic en 1,50kg Simcoe. Elke dag is de tank doorgespoeld met koolzuur om het hoparoma te maximaliseren. V3: Vergisting is gestart op 19 graden en er is voor deze batch gekozen om geen vrije uitloop toe te passen. Bij de 5e dag van de hoofdvergisting werd de eerste dryhop toegevoegd, deze heeft een contacttijd van 4 dagen op 21 graden gehad. Hierna is de gist&hop afgelaten en is de 2e dryhop toegevoegd. Hierna is  Daarna is het bier terug gekoeld naar 11 graden en is het grootste gedeelte van de gist eruit gelaten. Elke dag is de tank doorgespoeld met koolzuur om het hoparoma te maximaliseren. 

Wat we eerst deden, wat we veranderen en waarom: 

Bij het afvullen van de Juice Punch maken we gebruik van een centrifuge. Dit apparaat draait het bier op hoge snelheid in het rond zodat alle zware delen in het bier (met name eiwit-vlokken en hopdeeltjes) als het ware in het midden verzamelen zodat dit niet mee de fles en fust in gaan. Bij de V2 merkten op dat wanneer het bier enorm vers werd gedronken (1-3 dagen oud), er een hopburn ontstond. We denken dat dit komt omdat de 2e dryhop op 11 graden is toegevoegd en vlak voor het afvullen, hierdoor hebben de kleine hopdeeltjes (die de hopburn veroorzaken) geen tijd gehad om uit te zakken. Smaaktechnisch merken we dat wanneer er op een koude temperatuur wordt gedryhopt, er veel rauwere hopsmaak naar voren komt. Voor de V3 hebben we ervoor gekozen om de dryhop op 21 graden toe te voegen. Pas nadat de meeste hop is afgelaten, wordt het bier naar 11 graden gebracht. Hierna wordt elke dag een deel van de hop afgelaten om de hopburn tegen te gaan. 

Verpakking:

V3 is voor 50% op fust en 50% op fles afgevuld. Koolzuurgehalte is afgesteld op 4,5 gr/liter. Er is voor een lager en zachter koolzuurprofiel gekozen om de hop beter tot z'n recht te laten komen. Een hoger koolzuurgehalte bevordert de doordrinkbaarheid van het bier niet.

Extra:

Een New England IPA is een fragiel bier. Doordat er geen hop tijdens de kook wordt toegevoegd, is de alphazuur isomerisatie minimaal. Om die reden is het sterk aan te raden om New England IPAs altijd zo snel mogelijk te drinken, zoveel mogelijk koud (<5c) te bewaren en uit een bierglas te drinken om de hoparoma's maximaal tot z'n recht te laten komen. Vragen en/of opmerkingen? Stuur ons vooral een berichtje naar [email protected] of [email protected]